Beth Haim: Een historische Joodse begraafplaatsIntroductie

Beth Haim, gelegen in Ouderkerk aan de Amstel, is een historische Joodse begraafplaats die bijna vier eeuwen lang diende als laatste rustplaats voor bijna 30.000 leden van de Portugees-Israëlitische Gemeente in Amsterdam.Historisch van belang

Onder de begravenen bevinden zich de ouders van filosoof Baruch Spinoza, ondernemer Maup Caransa, rabbijn Jacob de Aaron Asportas, de zwarte slaaf Elieser, en Ajax-voorzitter Uri Coronel. De begraafplaats, een Rijksmonument, strekt zich uit over 4 hectare en herbergt ongeveer 28.000 graven.

Uniek karakter

Het unieke karakter van Beth Haim komt voort uit haar omvang en haar vermogen om buiten het bereik van de oprukkende stad en modernisering te blijven. Bovendien is Beth Haim nog steeds in gebruik, waardoor het de oudste nog actieve Joodse begraafplaats in de Westerse wereld is.Samenwerking met Herman Kossmann

Ons werd gevraagd door Herman Kossmann om verschillende natuurstenen onderdelen te vervaardigen voor het Coronel paviljoen op Beth Haim. Het project omvatte een gigantische plaquette, wasbak, naambord, bankje en het reproduceren van een oude gedenksteen.

Uitdagingen en ontwerpen

De historische waarde en complexiteit van de plaquette spraken ons direct aan. Na meerdere gesprekken met Herman hebben we de definitieve ontwerpen vastgesteld. De plaquette, met een afmeting van 3 x 3 meter en een dikte van 8 cm, bevatte een zeer gedetailleerde 2,5D plattegrond van Beth Haim en Ouderkerk aan de Amstel, samen met bijbehorende teksten.Technische uitvoering en realisatie

Het vervaardigen van de plaquette, wasbak, zitbank en naambord vereiste uitzonderlijk vakmanschap en ervaring. Gedurende het hele project hebben we nauw samengewerkt met Herman Kossmann, Loerakker en de rest van het team. We hebben alle onderdelen op locatie ingemeten, 3D getekend, in onze werkplaats gemaakt en geïnstalleerd.Reproductie van een oude gedenksteen

Een bijzonder aspect van het project was de reproductie van een fragment van een oude gedenksteen. Met behulp van een 3D-scan van het origineel hebben we een fragment gefreesd uit hetzelfde marmer als het origineel. Dit fragment wordt tentoongesteld in een speciaal ontworpen vitrine in het Coronel paviljoen.Erkenning

Het Coronel paviljoen is erkend in het jaarboek "Architectuur in Nederland 2021/2022" als een van de belangrijkste projecten van die. Met gepaste trots nemen wij de ervaringen van dit unieke project mee naar de volgende uitdagingen.


Het bezoeken waard

Het is absoluut de moeite waard om deze prachtige historische begraafplaats eens te bezoeken. En niet alleen omdat dit een prachtig visitekaartje van ons werk is...

Wat wij doen


Met zorg en toewijding ontwerpen wij een persoonlijk gedenkteken, dat qua materiaalkeuze en afwerking past bij de hoge eisen die aan een duurzaam gedenkteken gesteld mogen worden. Daarnaast voeren wij ook restauratie-, renovatie-, en onderhoudswerkzaamheden uit. Kortom wij zijn een modern ambachtelijk bedrijf met bijna 100 jaar ervaring. 

Advies & Ontwerp

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen. Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Productie & Plaatsing

De diverse bewerkingen van het natuursteen voeren we uit in ons eigen werkplaats. We een selectie gemaakt van de meest voorkomende bewerkingen.

Restauratie & Onderhoud

De mogelijkheden van vervolginscripties, restauraties en aanpassing zijn heel divers. Samen zoeken we de juiste oplossing voor uw gedenkteken.

Hypermoderne productie & meester in het ambacht

Doordat wij gedenktekens volledig produceren, zijn wij in staat zeer korte levertijden te kunnen hanteren voor maatwerk gedenktekens in natuursteen en glas. 

3
1

Onze werkwijze

In onze moderne werkplaats hebben wij de mogelijkheden om al uw wensen te vertalen in een prachtig op maat gemaakt gedenkteken. Doordat wij beschikken over de modernste technieken en ook het ouderwetse vakmanschap tot in de finesses beheersen, zijn wij in staat om uw wensen te vertalen in een persoonlijk kwalitatief hoogstaand en op maat gemaakt gedenkteken.

Adviesgesprek

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen

Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Aan de hand van het gesprek zullen wij een 3D tekening
maken van het uiteindelijke
ontwerp.

Productie

Aan de hand van het ontwerp starten wij met de productie. Dat houdt in dat we de onderdelen gaan zagen, frezen, boren, borstelen, beletteren, polijsten en assembleren. Zowel met de hand als machinaal.

In de tussentijd worden de administratieve zaken zoals het aanvragen van de vergunning etc. geregeld.

Tekstindeling

Wanneer de productie gereed is, nodigen wij u uit voor de tekstindeling. Dit houdt in dat wij mallen op ware grootte van de uiteindelijke letters, of ornamenten op het monument neerleggen.

Op deze manier bepalen we in samenspraak met u waar de tekst komt en zaken als regelafstand, lettergrootte en kleur.

Plaatsing

Nadat de tekst en eventuele ornamenten op het gedenkteken zijn gezet, kan er worden overgegaan tot plaatsing. Het plaatsen is een delicate klus waarbij de vaak zware onderdelen met de grootste zorg getransporteerd moeten worden.

Wanneer het monument eenmaal geplaatst is, nemen we contact met u op.

Ervaringen

Wat een geweldig mooie afwerking op een prachtige steen, een kunstwerk als gedenkteken!

- Jannes Verdauw

Contactformulier

Voor een afspraak, of meer informatie kunt altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor een bezoek aan onze showroom kunt u altijd geheel vrijblijvend langskomen. U kunt ook een afspraak maken, voor zowel overdag als ’s avonds (om ’s avonds langs te komen dient u wel een telefonische afspraak te maken.) U zult te allen tijde vriendelijk ontvangen worden. Ook kunnen we desgewenst bij u thuis op bezoek komen.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplciht in te vullen


Hanzeweg 8
2803 MC Gouda

T:(0182) 51 46 83
stuur ons een e-mail


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag:
09:00 uur tot 17:30
Zaterdag:
10:00 uur tot 14:00


Volg ons:

Youtube
Instagram

   LOGO NOA NATUURSTEENGARANTIE     

Overkamp gedenktekens | Ontwerp & realisatie: De Goudse Wolf