Moluks monument - Breda

"Een bijzondere herinnering aan de bijzondere geschiedenis van de Molukkers en de speciale band die ze met elkaar en Breda hebben." Zo omschreef burgemeester Paul Depla het Moluks Monument dat hij onthulde in de Driesprong. Hij deed dat samen met ‘oma Roos’, de laatste van de eerste generatie Molukkers die zich na allerlei omzwervingen in het begin van de jaren vijftig en zestig heeft gevestigd in deze wijk van Breda. 

Introductie

Het begon allemaal met de vraag van Bart Belonje of wij een herdenkingsmonument voor hem zouden kunnen maken… Tijdens onze gesprekken kwam naar voren dat het ging om een monument voor de Molukse gemeenschap in Breda.


Prototype 1 voor Moluks monument Prototype 2 van Moluks monument Prototype 3 van Moluks monument


Het ontwerp

Bart had een klein prototype gemaakt van zijn ideeën voor het monument, waarvan de symboliek treffend is. Het representeert het gevoel van verscheurdheid tussen het thuisland en een nieuw land. ALE RASA BETA RESA, wat jij voelt, voel ik ook. Op de gigantische sokkel zou een Moluks wapen komen.

Het kiezen van het juiste materiaal voor een dergelijk monument is van essentieel belang. Dergelijke monumenten gaan generatieslang mee en staan gedurende al die tijd buiten, blootgesteld aan weer en wind. In overleg met de kunstenaar is gekozen voor Steel Grey graniet.


Productie monument maken Opstelling monument Opstelling Breda monument

Overleg over monument Overleg over monument Handmatig letters hakken


Het maakproces

Tijdens het gehele maakproces hebben we nauw samengewerkt met de kunstenaar. We hebben zowel innovatieve als traditionele technieken toegepast om tot dit prachtige eindresultaat te komen. Voor het staande gedeelte hebben we gebruik gemaakt van 3D freestechnieken. De waterrimpels zijn 3D getekend en vervolgens gefreesd. De rotsachtige achterzijde van de staande delen is 3D gescand van een ruwe steen en vervolgens 3D uitgefreesd. Vervolgens zijn alle oppervlakken handmatig afgewerkt. De zijkanten van de staande delen zijn met de hand ruw gehakt. Het wapenschild en de verheven tekst op de sokkel zijn met pneumatisch gereedschap handmatig gehakt, waardoor een ambachtelijke uitstraling en een mooi contrast zijn ontstaan.Het plaatsen

Overkamp Gedenktekens was ook verantwoordelijk voor de plaatsing van het monument in Breda. Gezien het gewicht en de vorm van de sokkel was dit geen gemakkelijke taak. Bij de plaatsing waren zowel Bart Belonje als vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap nauw betrokken.

We zijn enorm trots dat we dit kunstwerk mochten maken en hopen dat het lang dienst mag doen in de wijk de Driesprong te Breda. Het is ook zeker de moeite om er een kijkje te nemen. Hieronder vindt u de locatie van het monument. Heeft u vragen over dit project? Of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!Wat wij doen


Met zorg en toewijding ontwerpen wij een persoonlijk gedenkteken, dat qua materiaalkeuze en afwerking past bij de hoge eisen die aan een duurzaam gedenkteken gesteld mogen worden. Daarnaast voeren wij ook restauratie-, renovatie-, en onderhoudswerkzaamheden uit. Kortom wij zijn een modern ambachtelijk bedrijf met bijna 100 jaar ervaring. 

Advies & Ontwerp

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen. Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Productie & Plaatsing

De diverse bewerkingen van het natuursteen voeren we uit in ons eigen werkplaats. We een selectie gemaakt van de meest voorkomende bewerkingen.

Restauratie & Onderhoud

De mogelijkheden van vervolginscripties, restauraties en aanpassing zijn heel divers. Samen zoeken we de juiste oplossing voor uw gedenkteken.

Hypermoderne productie & meester in het ambacht

Doordat wij gedenktekens volledig produceren, zijn wij in staat zeer korte levertijden te kunnen hanteren voor maatwerk gedenktekens in natuursteen en glas. 

3
1

Onze werkwijze

In onze moderne werkplaats hebben wij de mogelijkheden om al uw wensen te vertalen in een prachtig op maat gemaakt gedenkteken. Doordat wij beschikken over de modernste technieken en ook het ouderwetse vakmanschap tot in de finesses beheersen, zijn wij in staat om uw wensen te vertalen in een persoonlijk kwalitatief hoogstaand en op maat gemaakt gedenkteken.

Adviesgesprek

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen

Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Aan de hand van het gesprek zullen wij een 3D tekening
maken van het uiteindelijke
ontwerp.

Productie

Aan de hand van het ontwerp starten wij met de productie. Dat houdt in dat we de onderdelen gaan zagen, frezen, boren, borstelen, beletteren, polijsten en assembleren. Zowel met de hand als machinaal.

In de tussentijd worden de administratieve zaken zoals het aanvragen van de vergunning etc. geregeld.

Tekstindeling

Wanneer de productie gereed is, nodigen wij u uit voor de tekstindeling. Dit houdt in dat wij mallen op ware grootte van de uiteindelijke letters, of ornamenten op het monument neerleggen.

Op deze manier bepalen we in samenspraak met u waar de tekst komt en zaken als regelafstand, lettergrootte en kleur.

Plaatsing

Nadat de tekst en eventuele ornamenten op het gedenkteken zijn gezet, kan er worden overgegaan tot plaatsing. Het plaatsen is een delicate klus waarbij de vaak zware onderdelen met de grootste zorg getransporteerd moeten worden.

Wanneer het monument eenmaal geplaatst is, nemen we contact met u op.

Ervaringen

Wij zijn ontzettend blij met de expertise en de begeleiding in het proces, jullie hebben ons echt goed geholpen

- William H.

Contactformulier

Voor een afspraak, of meer informatie kunt altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor een bezoek aan onze showroom kunt u altijd geheel vrijblijvend langskomen. U kunt ook een afspraak maken, voor zowel overdag als ’s avonds (om ’s avonds langs te komen dient u wel een telefonische afspraak te maken.) U zult te allen tijde vriendelijk ontvangen worden. Ook kunnen we desgewenst bij u thuis op bezoek komen.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplciht in te vullen


Hanzeweg 8
2803 MC Gouda

T:(0182) 51 46 83
stuur ons een e-mail


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag:
09:00 uur tot 17:30
Zaterdag:
10:00 uur tot 14:00


Volg ons:

Youtube
Instagram

   LOGO NOA NATUURSTEENGARANTIE     

Overkamp gedenktekens | Ontwerp & realisatie: De Goudse Wolf