Beeld voor Johan van Veen

Stichting De Blauwe Lijn benaderde ons met de vraag of wij een beeld konden maken aan de hand van een bestaand bronzen beeld. Gedurende de gesprekken werd duidelijk dat het om een beeld van Johan van Veen ging, de bedenker van de huidige Deltawerken. Het doel was om Johan van Veen postuum de eer te geven die hij verdient en toekomstige generaties te inspireren en herinneren aan de noodzaak van goed waterbeheer.

Materiaalkeuzes

Veel aandacht en tijd zijn besteed aan de materiaalkeuzes voor zowel het beeld als de sokkel waarop het beeld staat. Voor het beeld zelf is gekozen voor Blue Imperial, een Portugese hardsteensoort. De sokkel waarop het beeld staat is een basaltzuil. Dit materiaal is gekozen vanwege het veelvuldige gebruik bij waterwerken en het prachtige totaalplaatje dat het vormt. De materialen sluiten goed bij elkaar aan.

Technische uitvoering

De opdracht was om het bestaande bronzen beeld te reproduceren in natuursteen, een taak die we in eigen huis kunnen uitvoeren. Met behulp van een 3D-scanner hebben we het bestaande beeld gedigitaliseerd. Aan de hand van deze scan kunnen we met onze 5-assige freesmachine het beeld in natuursteen frezen. Na langdurig frezen hebben we een kopie van het bronzen beeld in natuursteen geproduceerd. Om het beeld een mooie, authentieke uitstraling te geven, is er ook aanzienlijk ambachtelijk handwerk verricht.

Verwerking van de sokkel

In de basalt sokkel moesten vervolgens nog logo's en een QR-code worden verwerkt. Hiervoor hebben we uitsparingen in de basalt gefreesd en daar zwarte granieten plaatjes met de logo's, tekst en QR-code ingelegd.

Symboliek en locatie

De Schielands Hoge Zeedijk was van groot belang voor Johan van Veen. Juist deze dijk herinnert ons eraan dat het belangrijk is om te handelen bij gevaar en niet af te wachten tot een ramp zich voordoet. Het beeld van Johan van Veen 'kijkt' in de richting van de Hollandsche IJssel en het allereerste Deltawerk, de "Hollandsche IJsselkering".

Samenwerking en onthulling

Dit was een prachtig project waarbij continu overleg plaatsvond tussen Stichting De Blauwe Lijn, de nabestaanden van Johan van Veen en andere betrokkenen. Ook de onthulling van het beeld was een prachtige ceremonie met veel eerbetoon voor Johan van Veen.De moeite waard!

Wilt u eens een kijkje bij het beeld van Johan van Veen? Het is meer dan de moeite waard om ook eens dezelfde richting als Johan van Veen op te kijken richting de Hollandsche IJsselkering. Het beeld staat op een mooi plein in Capelle aan den IJssel.

 

Wat wij doen


Met zorg en toewijding ontwerpen wij een persoonlijk gedenkteken, dat qua materiaalkeuze en afwerking past bij de hoge eisen die aan een duurzaam gedenkteken gesteld mogen worden. Daarnaast voeren wij ook restauratie-, renovatie-, en onderhoudswerkzaamheden uit. Kortom wij zijn een modern ambachtelijk bedrijf met bijna 100 jaar ervaring. 

Advies & Ontwerp

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen. Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Productie & Plaatsing

De diverse bewerkingen van het natuursteen voeren we uit in ons eigen werkplaats. We een selectie gemaakt van de meest voorkomende bewerkingen.

Restauratie & Onderhoud

De mogelijkheden van vervolginscripties, restauraties en aanpassing zijn heel divers. Samen zoeken we de juiste oplossing voor uw gedenkteken.

Hypermoderne productie & meester in het ambacht

Doordat wij gedenktekens volledig produceren, zijn wij in staat zeer korte levertijden te kunnen hanteren voor maatwerk gedenktekens in natuursteen en glas. 

3
1

Onze werkwijze

In onze moderne werkplaats hebben wij de mogelijkheden om al uw wensen te vertalen in een prachtig op maat gemaakt gedenkteken. Doordat wij beschikken over de modernste technieken en ook het ouderwetse vakmanschap tot in de finesses beheersen, zijn wij in staat om uw wensen te vertalen in een persoonlijk kwalitatief hoogstaand en op maat gemaakt gedenkteken.

Adviesgesprek

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen

Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Aan de hand van het gesprek zullen wij een 3D tekening
maken van het uiteindelijke
ontwerp.

Productie

Aan de hand van het ontwerp starten wij met de productie. Dat houdt in dat we de onderdelen gaan zagen, frezen, boren, borstelen, beletteren, polijsten en assembleren. Zowel met de hand als machinaal.

In de tussentijd worden de administratieve zaken zoals het aanvragen van de vergunning etc. geregeld.

Tekstindeling

Wanneer de productie gereed is, nodigen wij u uit voor de tekstindeling. Dit houdt in dat wij mallen op ware grootte van de uiteindelijke letters, of ornamenten op het monument neerleggen.

Op deze manier bepalen we in samenspraak met u waar de tekst komt en zaken als regelafstand, lettergrootte en kleur.

Plaatsing

Nadat de tekst en eventuele ornamenten op het gedenkteken zijn gezet, kan er worden overgegaan tot plaatsing. Het plaatsen is een delicate klus waarbij de vaak zware onderdelen met de grootste zorg getransporteerd moeten worden.

Wanneer het monument eenmaal geplaatst is, nemen we contact met u op.

Ervaringen

Wij zijn ontzettend blij met de expertise en de begeleiding in het proces, jullie hebben ons echt goed geholpen

- William H.

Contactformulier

Voor een afspraak, of meer informatie kunt altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor een bezoek aan onze showroom kunt u altijd geheel vrijblijvend langskomen. U kunt ook een afspraak maken, voor zowel overdag als ’s avonds (om ’s avonds langs te komen dient u wel een telefonische afspraak te maken.) U zult te allen tijde vriendelijk ontvangen worden. Ook kunnen we desgewenst bij u thuis op bezoek komen.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplciht in te vullen


Hanzeweg 8
2803 MC Gouda

T:(0182) 51 46 83
stuur ons een e-mail


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag:
09:00 uur tot 17:30
Zaterdag:
10:00 uur tot 14:00


Volg ons:

Youtube
Instagram

   LOGO NOA NATUURSTEENGARANTIE     

Overkamp gedenktekens | Ontwerp & realisatie: De Goudse Wolf