Veelgestelde vragen

Wat is een algemeen graf?

Bij een algemeen graf bevinden zich meerdere personen in een graf, meestal zijn dit twee tot vier personen. Dit verschilt echter per begraafplaats. Personen in een algemeen graf worden vaak op basis van chronologische volgorde in het graf begraven.

Wat is een familiegraf?

Bij een familiegraf bevinden zich meerdere personen in een graf. Het verschil met een algemeen graf is dat bij een familiegraf het graf vaak door één familie in gebruik is. Een familie kan ook besluiten om een keldergraf aan te kopen. In een keldergraf kunnen vaak meer personen bijgezet worden dan in een . De rechthebbende bepaald wie er in dat graf begraven mag worden.

Wat is een eigen, of particulier graf?

Een eigen graf of particulier graf is hetzelfde als een familiegraf. De rechthebbende van het graf heeft het recht om te beslissen wie in het graf begraven mag worden. Vaak mogen er meerdere mensen begraven worden.

Wat is een zerk?

Een zerk is een grote, liggende natuurstenen plaat ter afdekking van een graf. Vaak wordt de zerk ondersteund door een roef. Een zerk kan op allerlei verschillende manieren vormgegeven worden. Waarop de naam van de overledenen staan, met eventuele versieringen of teksten.

Wat zijn ruwe stenen?

Ruwe stenen zijn onbewerkte stenen waarbij de natuurlijke vorm en kleur behouden blijft. Zoals zwerfkeien, ruwe grafstenen en versteend hout. Hierdoor is elk stuk steen uniek en geeft het iets speciaals mee aan het monument.

Kan ik zelf een grafsteen ontwerpen?

U eigen grafsteen ontwerpen is mogelijk; hierbij willen wij u graag van dienst zijn om u hierbij te helpen. Onze uitdaging is om in overleg met u tot een passend ontwerp te komen waarbij materialen, vormgeving, afwerking een harmonieus geheel zullen vormen.

Kan ik ook een foto op een grafsteen plaatsen?

Een foto van een dierbare kan op verschillende manieren op een gedenkteken worden aangebracht. Zo kan er een porseleinen foto worden gemaakt en op het gedenkteken worden bevestigd. Ook kan gekozen worden om een foto te laser graveren op een gedenksteen, of op een glazen plaat. Met de nieuwste technieken is het zelfs mogelijk om een bas-reliëf in steen te frezen op basis van een foto.

Kan ik ook een tekening in een grafsteen verwerken?

Ja, dit kan op verschillende manieren. De tekening kan gestraald, gefreesd, of gelasergraveerd worden in het natuursteen of glas.

Wat is de levertijd?

De levertijd is erg afhankelijk van uw keuze. Als u bijvoorbeeld kiest voor een kunstwerk uit onze showroom dan is de levertijd korter dan wanneer wij iets geheel op maat maken voor u. Ieder gedenkteken is maatwerk. Wanneer bekend is hoe het gedenkteken uiteindelijk vorm gegeven moet worden dan kunnen wij u een indicatie van de levertijd geven.

Welke afwerkingen zijn er voor natuursteen?

Hieronder zullen we een korte opsomming geven van veel voorkomende afwerkingen van natuursteen:

Geschuurd:
Schuren is de eerste bewerking na het zagen van de plaat en tevens de eerste stap vóór het zoeten en polijsten. Het oppervlak van de platen natuursteen wordt met behulp van schuurstenen geschuurd totdat alle sporen van het zagen verdwenen zijn. Het uiterlijk na het schuren is mat en er kunnen krassen van het schuren zichtbaar zijn.

Gezoet:
Nadat de platen natuursteen eerst geschuurd zijn, moet er verder geschuurd worden om tot de gezoete afwerking te geraken. Zoeten bereikt men na het schuren van 3 à 4 stappen. Wanneer het stadium van gezoet bereikt is, heeft het materiaal een eiglans, een diepe kleur en er zijn geen schuurkrassen meer zichtbaar.

Gepolijst:
Een gepolijste afwerking is het laatste stadium van schuren. Nadat het stadium van gezoet is bereikt, wordt er dus verder geschuurd totdat het oppervlak een spiegelglans heeft. Daarnaast is het oppervlak ook spiegelglad en diep vak kleur.

Geborsteld, ook wel Leather Finish:
Borstelen van natuursteen is het borstelen met behulp van diamant gebonden borstels. De borstels borstelen de zachtere gedeeltes van het natuursteen meer weg dan de hardere gedeeltes waardoor er een reliëf effect ontstaat. Dit reliëf effect verschilt per natuursteensoort heel erg. Ook de druk die uitgeoefend wordt tijdens het borstelen heeft grote invloed op het eindresultaat. Vaak ontstaat er een prachtig samenspel van reliëf, diepe kleur en onderhoudsvriendelijk oppervlak.

Gebouchardeerd:
Dit is een oppervlaktebewerking waarbij er met een punthamer, of puntbeitel als het ware putjes in het oppervlak worden geslagen. Deze bewerking geeft een decoratief effect en daarnaast een ruw oppervlak.

Hoe onderhoud ik mijn gedenksteen?

Zoals bij veel producten die buiten, in weer en wind, staan is het onderhouden van een grafmonument af en toe nodig om deze in optimale conditie te houden.

Natuursteen: Voor natuursteen met een gepolijst, gezoet en geborsteld oppervlak is het van belang om krassen te voorkomen. Spoel het natuursteen eerst goed schoon met water. Vervolgens kunt u met water en een schone spons het oppervlak schoonsponzen. Vervolgens nog een keer goed afspoelen met water. Daarna kunt u (afhankelijk van de vorm van het gedenkteken en de bijbehorende accessoires) het natuursteen droogtrekken met een trekker en daarna droogwrijven met een schone, niet pluizende doek. Wij adviseren u om vooral geen chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Wat ten allen tijde in acht genomen moet worden is dat u krassen moet zien te voorkomen, dus voorwerpen niet schuiven, gebruik schone doeken en sponzen en geen harde borstels. Komt u er niet uit? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Zwerfkei en ruwe natuursteen: Wanneer het natuursteen ruw is, kunt u geen gebruik maken van een spons of doeken. Het beste kunt u dan een niet te harde borstel gebruiken in combinatie met water. Waar u in het geval van een zwerfkei of een ruwe steen op moet letten is welke accessoires er in de gedenksteen verwerkt zitten. Wanneer er namelijk voorwerpen van brons, RVS, aluminium of vergelijkbare voorwerpen in de gedenksteen verwerkt zitten, moet u deze natuurlijk niet met een borstel schoonmaken om krassen te voorkomen. U zult dus omzichtig te werk moeten gaan. Komt u er niet uit? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Glas: Voor glas geldt hetzelfde onderhoudsadvies als voor natuursteen. Komt u er niet uit? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Brons: Brons is een veel gebruikt materiaal op gedenktekens. Belangrijk is om geen chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Daarnaast moet u beducht zijn op krassen. Voor brons geldt verder hetzelfde advies als voor natuursteen wat betreft schoonmaken met als enige verschil dat bronzen accessoires over het algemeen niet droog getrokken kunnen worden met een trekker. Komt u er niet uit? Neem dan gewoon even contact met ons op.

RVS: Voor roestvast staal geldt hetzelfde advies als voor brons en natuursteen. Komt u er niet uit? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Waar moet ik extra op letten?

Let op met het gebruik van eigen accessoires. Hier een opsomming van een aantal zaken die wij in de praktijk mis zien gaan.

-Inferieure lantaarns van het tuincentrum of bouwmarkt niet op het gedenkteken plaatsen! Vaak gaan deze lantaarns namelijk roesten en laten grote roestvlekken achter op het natuursteen. Of er lekt olie, of kaarsvet op het natuursteen met als gevolg dat er grote vlekken kunnen ontstaan.

- Rieten mandjes, of andere voorwerpen waar ijzerdraad in verwerkt zit niet op het gedenkteken plaatsen! Dit zorgt namelijk voor roestvlekken en krassen.

- Inferieure kaarsen. In kaarsen zit veel kwaliteitsverschil en dat heeft te maken met de bestandsdelen waaruit de kaars bestaat. Wanneer u ongeschikte kaarsen gebruikt kunnen deze gaan lekken, of er kan zwarte aanslag aan de binnenkant van de lantaarn ontstaan.

- Maak inwendige letters niet schoon met een scherp voorwerp, of een harde borstel. Dit zorgt ervoor dat de verf uit de letters gaat.

- Niet met zware onderdelen over het natuursteen schuiven! Dit zorgt onherroepelijk voor krassen in het natuursteen. Dus altijd even optillen en eventueel iets onder een vaas of plantenbak zetten.

Moeten wij zelf de vergunning aanvragen?

Graag vragen wij voor u de vergunning aan voor de desbetreffende begraafplaats. Wij zijn daarnaast ook op de hoogte van de verschillende eisen en voorwaarden waaraan een gedenksteen moet voldoen.

Kan ik zelf het materiaal uitkiezen?

Graag kijken wij samen met u naar een passend materiaal voor het door u gekozen/ontworpen gedenkteken. U kunt zelfs mee naar onze leverancier om een plaat of stuk natuursteen uit te kiezen.

Hoe gaan bijzettingen/restauraties in zijn werk?

Het verzorgen van een vervolginscriptie is een vak apart. De steen moet zorgvuldig gedemonteerd worden, vervolgens wordt de steen getransporteerd naar de werkplaats en dan kan er gestart worden met de belettering en het reinigen en/of schuren van de steen. Het verzorgen van de juiste belettering is zeer precies werk. Zo moet het juiste lettertype en lettersoort achterhaald worden. Zeker in het geval van zeer oude monumenten moet regelmatig het lettertype geheel nagemaakt worden, of met de hand gehakt worden om de uitstraling van de steen te behouden. Wanneer de steen van de vervolginscriptie is voorzien, wordt de steen terug naar de begraafplaats getransporteerd en zorgvuldig gemonteerd, nadat het fundament weer netjes waterpas is gelegd en gereinigd is.

Wanneer een monument beschadigd, of verweerd is, kunnen wij het monument geheel, of gedeeltelijk restaureren en behandelen voor een betere conservatie in de toekomst. Door de jaren heen hebben wij vele monumenten mogen restaureren waardoor wij uitstekend in staat zijn u te adviseren op het gebied van restauratie.

Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van een gedenkteken?

Bij het bestellen van een gedenksteen wordt rekening gehouden met het type graf dat van toepassing is. Per begraafplaats verschillen de eisen die worden gesteld aan een gedenkteken. Wij zijn hiervan op de hoogte en wij zullen u hierbij helpen om tot een passend ontwerp te komen. Nadat de order definitief is geworden, zullen wij de vergunning aanvragen voor het plaatsen van het gedenkteken. Tijdens de productie van de steen zullen wij u een keer vragen om langs te komen voor tekstindeling. Hierbij kunt u zelf kiezen waar de tekst en eventuele ornamenten geplaatst moeten worden op het gedenkteken. Nadat we het monument geplaatst hebben, nemen wij contact met u op.

Zijn er gegevens die ik mee moet nemen voor de aanschaf van een gedenkteken?

Als u bij ons langskomt voor een afspraak of om te kijken in onze showroom, is het handig om de gegevens van de begraafplaats mee te nemen.. Ook kunt u de rouwkaart meenemen, wat ons kan helpen bij het ontwerpproces aangezien de lay-out of tekst ons veel kan vertellen over hoe de persoon was

Wat wij doen


Met zorg en toewijding ontwerpen wij een persoonlijk gedenkteken, dat qua materiaalkeuze en afwerking past bij de hoge eisen die aan een duurzaam gedenkteken gesteld mogen worden. Daarnaast voeren wij ook restauratie-, renovatie-, en onderhoudswerkzaamheden uit. Kortom wij zijn een modern ambachtelijk bedrijf met bijna 100 jaar ervaring. 

Advies & Ontwerp

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen. Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Productie & Plaatsing

De diverse bewerkingen van het natuursteen voeren we uit in ons eigen werkplaats. We een selectie gemaakt van de meest voorkomende bewerkingen.

Restauratie & Onderhoud

De mogelijkheden van vervolginscripties, restauraties en aanpassing zijn heel divers. Samen zoeken we de juiste oplossing voor uw gedenkteken.

Hypermoderne productie & meester in het ambacht

Doordat wij gedenktekens volledig produceren, zijn wij in staat zeer korte levertijden te kunnen hanteren voor maatwerk gedenktekens in natuursteen en glas. 

3
1

Onze werkwijze

In onze moderne werkplaats hebben wij de mogelijkheden om al uw wensen te vertalen in een prachtig op maat gemaakt gedenkteken. Doordat wij beschikken over de modernste technieken en ook het ouderwetse vakmanschap tot in de finesses beheersen, zijn wij in staat om uw wensen te vertalen in een persoonlijk kwalitatief hoogstaand en op maat gemaakt gedenkteken.

Adviesgesprek

In een ongedwongen persoonlijk gesprek inventariseren we uw wensen

Vervolgens leggen wij alle mogelijkheden qua materialen, lettertypen, maatvoering en combinaties aan u voor.

Aan de hand van het gesprek zullen wij een 3D tekening
maken van het uiteindelijke
ontwerp.

Productie

Aan de hand van het ontwerp starten wij met de productie. Dat houdt in dat we de onderdelen gaan zagen, frezen, boren, borstelen, beletteren, polijsten en assembleren. Zowel met de hand als machinaal.

In de tussentijd worden de administratieve zaken zoals het aanvragen van de vergunning etc. geregeld.

Tekstindeling

Wanneer de productie gereed is, nodigen wij u uit voor de tekstindeling. Dit houdt in dat wij mallen op ware grootte van de uiteindelijke letters, of ornamenten op het monument neerleggen.

Op deze manier bepalen we in samenspraak met u waar de tekst komt en zaken als regelafstand, lettergrootte en kleur.

Plaatsing

Nadat de tekst en eventuele ornamenten op het gedenkteken zijn gezet, kan er worden overgegaan tot plaatsing. Het plaatsen is een delicate klus waarbij de vaak zware onderdelen met de grootste zorg getransporteerd moeten worden.

Wanneer het monument eenmaal geplaatst is, nemen we contact met u op.

Ervaringen

Wat een geweldig mooie afwerking op een prachtige steen, een kunstwerk als gedenkteken!

- Jannes Verdauw

Contactformulier

Voor een afspraak, of meer informatie kunt altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor een bezoek aan onze showroom kunt u altijd geheel vrijblijvend langskomen. U kunt ook een afspraak maken, voor zowel overdag als ’s avonds (om ’s avonds langs te komen dient u wel een telefonische afspraak te maken.) U zult te allen tijde vriendelijk ontvangen worden. Ook kunnen we desgewenst bij u thuis op bezoek komen.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplciht in te vullen


Hanzeweg 8
2803 MC Gouda

T:(0182) 51 46 83
stuur ons een e-mail


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag:
09:00 uur tot 17:30
Zaterdag:
10:00 uur tot 14:00


Volg ons:

Youtube
Instagram

   LOGO NOA NATUURSTEENGARANTIE     

Overkamp gedenktekens | Ontwerp & realisatie: De Goudse Wolf